T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / TUŞBA - Bardakçı Ortaokulu

Tarihçemiz

ÇEVRE İNCELEMESİ 
Köyün Coğrafyası  ve Genel Durumu

Bardakçı Köyü Van İlinin merkezine bağlı olup Van  Gölü’nün  doğusunda yer almaktadır. Köy şehir merkezinin kuzeyine doğru  Van – Erciş karayolunun soluna düşmektedir. Köy Van Şehir merkezine 8 km. uzaklıkta  ulaşım sorunu bulunmamaktadır. 

Bardakçı  Köyü arazisi üzerine 1982 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi  kurulmuştur. Bu durum köyün ekonomik ,sosyal  ve kültürel gelişimine önemli ölçüde artırmıştır.

 

 Tarihi:Köy ahalisi genellikle Zeve ‘den göç etmiştir. Önceleri Ermeni yerleşkesi olan köy yeri  şimdi Müslüman halkın elindedir. Köyün ismi ise yakınında bir yerde çıkarılan ve topraktan gelir. Köy halkı önceleri bu topraktan çanak , çömlek ,bardak,tabak yaparlardı. Bu sebepten dolayı köyün adının Bardakçı olduğu düşünülmektedir.  

 

Kültür:Gelenekleri , Tipik köy adetleri burada görülür. Ekstra bir gelenek olarak her yıl bahar ayları geldiğinde  düzenlenen köse geldi adlı eğlence şölenidir. Bu köyün  üzerindeki ölü toprağını kış aylarını attığını sembolize  eden bir törendir.

İklim
: Köyün iklimi , karasal   iklim etkisi altındadır Buna karşın  konum itibari ile  etrafı yüksek tepelerle çevrili olduğundan ve güneyinde Van Gölü yer aldığından dolayı  kış ayları nispeten ılıman geçmektedir. Etrafı açık olduğundan kuvvetli rüzgarlar görülmektedir.

Nüfus  ve Ekonomi :Köyümüz seksen haneden ibaret olup köyümüzden Van ‘a göç eden bir çok aile vardır. Köyün ekonomik  alt yapısını oluşturan tek bir etken belirtmek mümkün değildir.Köyün en  bük ekonomik uğraşı ; ulaştırma , nakliye , hafriyat ve inşaat sektörüdür. Ayrıca Yüzüncü Yıl Üniversitesi ‘ nin  köy arazisi üzerine kurulmasından  dolayı köylülere verilmiş  olan yüklü miktardaki para köylüler tarafından çeşitli şekilde değerlendirilmiştir.
Köyün toprağı killi olduğundan verimi oldukça düşüktür. Bu nedenle tarımsal geliri çok azdır. Ağaçlandırma ve yeşillik çalışması hiç yoktur. Köyün su ve sulama  sorunu bulunmamaktadır.
Köyde mera hayvancılığı yaygın olmakla birlikte modern tekniklerle hayvancılık yapılmamaktadır. Kırsal kemsin azlığı küçük baş hayvancılığın gelişmesine engel olmuştur. Bu nedenle ortalama her evde birkaç tane süt ineği bulunmaktadır.  Köylüler bu sütü Yüzüncü Yıl Üniversitesi ‘ ne  satıp değerlendirmektedir.

 

Yıllara Göre Köy Nüfusu Verileri
2000: 2584
2009: 3000 (Üniversitenin, lojmanların kayıtları da  bulunmaktadır.)

Alt Yapı Bilgileri:Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca  ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve internet vardır. Ayrıca inşa edilen düğün salonu  ve taziye evi mevcuttur.

Ulaşım: Köyün ulaşımı üniversite üzerinden sağlanmaktadır. Van – Erçiş yolu üzerinde bulunun üniversite girişini kullanan köylüler bu noktadan itibaren kesintisiz bir yol ile köye ulaşmaktadır. Köylü ayrıca üniversite kampusu de ulaşım amaçlı kullanmaktadır. Köy ile yurt kur önü minibüs durağı arası  yürüyerek on beş dakika kadardır. Köyden Van ‘a her gün gidilmektedir.


BARDAKÇI İ.Ö. OKULUNUN TARİHÇESİ 
Bardakçı Köyü İlköğretim  Okulu  ilk olarak 1957-1958 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine  başlamıştır. Önce toprak bir binada eğitime açılan okul  daha sonra lojmanlı binaya taşınarak etkin bir faaliyet içine girmiştir. Daha sonra bu binanın yetersiz kalması nedeni ile  köyün 1-2 km. dışında  bina yapılmasına karar verilmiştir. 2005 yılında yapımına başlanan bina 2006  yılının Şubat ayında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2006 ‘ da eğitim öğretim faaliyetlerine başlanan yeni binada eğitim öğretim devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.11.2023 - Güncelleme: 08.11.2023 18:31 - Görüntülenme: 52
  Beğen | 0  kişi beğendi